söndag, november 27, 2005

Kost
Det finns ju en uppsjö med olika sorters kost att välja bland. Detta gäller ju även inom vården, alla har ju olika behov och förutsättningar.
Men ibland när det kommer upp specialkost till någon på avdelningen så skäms man för att servera det.
Patienten frågar "Vad är det?" och syftar på en klick av något mörkt som ligger på tallriken.
"Vet inte, ser ut som potatis och något kött av något slag"
Varför då dessa frågor? Patienten äter passerad kost och passerat kött har ibland en tendens att se ut som bajs, i mina ögon iallafall. Aptitligt värre!
Något som verkar värre att äta är gelékost. Då har man även tillsatt gelatin i det passerade. Visst så är det nödvändigt för personerna som äter det, men man blir sjösjuk av att bara titta på maten när man går med brickan.

8 Comments:

At 4:01 em, Anonymous Anonym said...

Tänk på att attityden hos den som kommer med maten kan påverka patienten väldigt mycket. Sen går det faktiskt att få både passerad kost och gelékost att se aptitlig ut. Beroende på om det är brick- eller kantinsystem så handlar det mest om hur viktigt antingen köket eller personal på avdelningen tycker att det är att få maten att se god ut.

/A

 
At 9:35 em, Anonymous Anonym said...

Ja, timbal är de där "bitarna" som ser lite aptitligare ut en bara mixad mat. Man kan få grönsakerna att se ut som små konstverk. Sen kan man ju säga oooo vad gott så kanske höjer man aptiten lite grann.
Mitt problem är att när "nån" tar bort alla lock på alla kantiner så vet man inte mera vilket är vilket, alltså berikad eller mager kost. "Ääähh det är samma skit". Och sen är det ju inte det. En diabetiker får fet mat och en som behöver mer energi får den där fettfria matportionen. Skärpning alla som delar maten. Man måste ta det på allvar!!!!!!!

 
At 10:44 em, Anonymous Anonym said...

Tänkte bara säga att ni inom vården inte får glömma och stoppa en extra smörklick i maten och ge extra grädde, vi slutade med epkost för smör och grädde är lika effektivt....:)

 
At 5:59 em, Blogger Vårdbiträdet said...

epkost har jag aldrig hört talas om, vad innebär det? Nyfiken!

 
At 1:44 em, Anonymous Anonym said...

epkost är energiberikad mat, vi gav det förut till dom som var smala och åt dåligt

 
At 4:01 em, Blogger Vårdbiträdet said...

Ja ha ja, borde inte det förkortas EB egentligen. Jag trodde det va någon speciell kost för epileptiker ;) På samma sätt som det finns Parkinsonkost tex.

Visst känns det onödigt att beställa energiberikad kost ifall de bara ska gå upp i vikt.
Den kostar dubbelt så mycket som
A-kosten. Grädde, smör, extra ostskiva funkar, som du skriver, suveränt.

 
At 11:31 em, Anonymous Anonym said...

Hej vårdbiträde!
Är det vanligt att äldre har ät- och sväljsvårigheter och därför behöver anpassad kost, typ timbaler och gelékost? Eller kanske puréad kost?

 
At 9:18 em, Blogger Vårdbiträdet said...

Ifall du har problem med att äta eller ifall du haft en stroke så kan det underlätta för många att äta passerad kost. Vid sväljgsvårigheter så kan man lägga förtjockningmedel i allt lättflytande. Finns en massa saker att tänka på och jag anser att det är relativt vanligt.
Hoppas att det svarar lite på vad du undrar.

 

Skicka en kommentar

<< Home

BlogRankers.com Bloggtoppen.se free web stats