onsdag, augusti 10, 2005

Pratade med en i familjen om läkemedel inom vården igår. Hon hade precis samma uppfattning som mig angående alla lugnande, men så sa hon en sanningens ord angående läkemedel överhuvudtaget...
Hur många som har apodos* har koll på vad det är för mediciner de egentligen stoppar i sig? Vem för deras talan? Många läkemedel t.ex oxscand, ska göras en uppföljning på, på grund av att det är en starkt beroende framkallande medicin. Men i hur många fall görs en uppföljning ifall en person inte själv kontaktar läkaren? Ifall en anhörig eller personen själv gör detta händer inget! Det är inte så jätteovanligt med patienter som har en 8.00 apodos innehållandes 5-6 läkemedel, något som fortsätter hela dagen. Ibland har olika läkare skrivit ut olika tabletter. Vem har koll? Nu är det upp till undersköterskor/vårdbiträde att kontakta sjuksköterskan som kontaktar förskrivaren, jaha. Det är väl hur tydligt som helst att allt inte kommer fram. (mys, katten ligger i knät och tvättar stjärten..hihi :)
Förr så gick en läkare ronden** hos oss, men det händer inte idag, de har inte tid. Då ligger det helt enkelt på bl.a vårdbiträden, UTAN utbildning. En sjuksköterska på ca 25 patienter, kan inte ha koll på allt. Känns tryggt.




*färdigdelad medicin i påse från apoteket efter läkarens ordination
**går runt på boendet, institution etc. och pratar med patienterna & undersköterskor/vårdbiträden

BlogRankers.com Bloggtoppen.se free web stats